Без віз, та не без правил: як працюватиме безвізовий режим із Євросоюзом

Україну видалено зі списку країн, громадяни якої зобов’язані мати візу для перетину кордону. Отже, безвіз буде, і запрацює він від 11 червня. Головне питання зараз – як безвіз працюватиме на практиці? І чи правда, що безвіз у нас – «неповний»?

Чип вам!

Більшість українців не знає навіть того, що без візи в’їжджати до ЄС буде дозволено виключно тим, хто має біометричний паспорт. Тобто паспорт із чипом, на якому міститься фото, підпис та відбитки пальців цієї особи. Це не якісь ексклюзивні критерії для України. У Євросоюзі давно видають виключно біометричні паспорти. Донедавна нібито існували заперечення релігійного характеру. Глава УПЦ КП патріарх Філарет зняв це питання, особисто отримавши біометричний паспорт. Як і представники УГКЦ. Деталь: хоча прибічники РФ, зокрема священики Московського патріархату, тривалий час виступали проти переведення української системи на новий стандарт, хоча у Росії ж біометричні паспорти запровадили від 2010 року!

Що робити з нині чинними паспортами?

Відповідь проста: нічого. Жодних вимог щодо їхньої заміни в ЄС немає. Маєте чинну мультивізу в паспорті старого зразка? Спокійно користуйтеся нею до завершення терміну. Хочете залишити старий паспорт і оформити біометрику як другий документ? Будь ласка, це теж дозволено. Більше того, можна буде й надалі звертатися до посольства по візу,

якщо ви не матимете біометричного паспорта, але виникла потреба поїхати до ЄС. А от біометричний паспорт на оформлення візи у вас просто не візьмуть – і порадять їхати одразу на кордон.

Пакет подорожнього

У соцмережах поширена думка, мовляв, «усі ті документи, які досі носили до консульства, тепер потрібно буде брати із собою на кордон». Доводилося зустрічати навіть абсурдні згадки, що європейські прикордонники питатимуть про «заборгованість в ЖРЕП» та «довідку про несудимість».

Так от, у Шенгенському прикордонному кодексі зазначений порядок та правила перетину кордону іноземцями.

Немає жодної додаткової вимоги до тих, що їдуть до ЄС за безвізовим режимом.

Є п’ять вимог як до «візових», так і до «безвізових» іноземців.

В’їзд до країн ЄС дозволений тим громадянам, які: *мають на руках документ для перетину кордону (закордонний паспорт, проїзний документ дитини, диппаспорт тощо); *можуть обґрунтувати мету та умови свого перебування в ЄС; *мають достатні фінансові засоби як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатні отримати їх законним чином; *не перебувають у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС; *не становлять загрозу для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин.

«Куди їдете?»

Головна мета візової та прикордонної перевірок – переконатися в тому, що людина не планує порушувати міграційні правила.

В ЄС є два ключових правила для подорожуючих:

не працювати без робочої візи та дотримуватися так званого «правила 90 днів» (перебування в Шенгені не більше 90 днів на кожні 180 днів).

Саме ці правила є ключовими і саме їх перевірятиме прикордонник. Перелік документів, про які може спитати прикордонник, залежить від мети поїздки: * запрошення на зустріч, або інший документ, який підтверджує торговельні чи ділові відносини, * квиток на виставку чи зібрання, якщо метою поїздки є їх відвідування. Для бізнес-поїздок зворотний квиток не входить до переліку обов’язкових документів.

Для туризму або приватних поїздок у вас спитають про: *бронювання проживання або довільне запрошення, якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів; *зворотний квиток (якщо ви подорожуєте не автомобілем), *маршрут чи план вашої поїздки. Та головне – точно такі ж документи прикордонники вимагають і зараз!

Пункт про фінансову спроможність діє і за візового режиму – це про те, що у вас мають бути в наявності кошти для проживання, і можна обмежитися кредитними картками.

В ЄС назвали суми, необхідні для перетину кордону різних країн. Найдешевше обійдеться поїздка до Угорщини. Там вимагають лише 3,2 євро (90 грн) на день перебування. Натомість найдорожчими є Ліхтенштейн та Щвейцарія , де потрібно мати 91 євро (2600 грн) на людину на день і 27 євро (780 грн) для студентів. Щоби поїхати до Італії, готуйте 269,60 євро (7,8 тис. грн) на одну людину на строк до 5 днів, для невеликих туристичних груп. Іспанія хоче 71 євро (2 тис. грн) на день, а Естонія – 86 євро в день (2,5 тис. грн), тоді як Фінляндія – лише  30 євро в день (880 грн).

 

Єдине, що несе реальну загрозу – це недотримання правил нами, громадянами України. І в разі, якщо за півроку ми почуємо про масові порушення «правила 90 днів» чи про «вояжі» нелегальних заробітчан – тоді Україна дійсно матиме проблеми з безвізом. Але це – зовсім інша історія.

За матеріалами «Європейської правди»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *